Zapoznaj się koniecznie z tym przepisem jeszcze przed Wielkanocą! Tradycyjna pieczeń rzymska w nowoczesnym wydaniu autorstwa Marty Edmunds. Kolejny przepis, sprawdzony i przetestowany, który poznałam podczas warsztatów zorganizowanych przez California Prune Board w Łódzkim studiu kulinarnym Book &Cook.
Będziesz potrzebować
ilość porcji 2 keksówki
I. Pieczeń
1,5 kg surowej białej kiełbasy
150 g bułki tartej + dodatkowa do oprószenia foremki
200 ml mleka
3 łyżki oleju
2 cebule
4 ząbki czosnku
3 jajka
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 pęczek natki pietruszki
24 jajka przepiórcze
Etap I - jajka przepiórcze
Zagotować wodę w rondelku, dodać jajka przepiórcze i gotować 4 minuty. Po tym czasie odcedzić jajka i przelać zimną wodą, żeby ostudzić. Delikatnie obrać ze skorupek.
Etap II
Bułkę tartą namoczyć w mleku przez 15 minut. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, zmniejszyć ogień i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem.
Bułkę tartą namoczyć w mleku przez 15 minut. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, zmniejszyć ogień i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem.
Drobno pokroic natkę pietruszki.
Etap III
Wymieszać mięso z kiełbasy, cebulę, czosnek, namoczona bułkę, natkę pietruszki i przyprawy. Dodać surowe jajka dobrze wymieszać.
Etap IV
Dwie keksówki wysmarować odrobiną oleju i wysypać bulką tartą. Do foremek przełożyć 1/2 masy mięsnej, wyrównać. Na środku ciasno ułożyć ugotowane jajka przepiórcze. Przykryć reszta masy, wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175C na około 60 minut. Wystudzić, wyjąć z foremek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175C na około 60 minut. Wystudzić, wyjąć z foremek.
II. Marynowane śliwki Kalifornijskie
20 śliwek kalifornijkich
20 śliwek kalifornijkich
100 g kawy żołędziowej
150 ml wody
50 ml octu z czerwonego wina
50 g miodu
4 goździki
1 laska cynamonu
W rondlu umieścić wszystkie składniki poza śliwkami. Zagotować, dodać śliwki, gotować przez 3 minuty. Zdjąć z ognia. zostawić śliwki w rondelku do przestudzenia.
III. Mus Chrzanowy
125 ml śmietany kremówki
125 g serka Philadelphia
1 łyżka chrzanu
szczypta soli
Ubić śmietanę na sztywno. Dodać serek, chrzan i sól, dobrze wymieszać. Schłodzić.
Propozycja podania pieczeni ze śliwką kalifornijską, musem chrzanowym , koperkiem i świeżo tartym chrzanem
Studio Kulinarne Book&Cook mieści się w strefie OFF Piotrkowska czyli Łódzkim Centrum Przemysłów Kreatywnych - dawnej fabryce Franciszka Remischa.
Będąc w Łodzi zajrzyj tu koniecznie!
Będąc w Łodzi zajrzyj tu koniecznie!
#Wielkanoc #ŚliwkaKalifornijska