Dzisiejszy wpis do efekt kolejnego spotkania w kuchni baccaro w ramach Restaurant Week. Tym razem warsztaty poprowadził Kamil Skrok szef kuchni Filharmonia smaku wraz z Jakubem Włodarczykiem. Filharmonia smaku to restauracja znana z pięknych precyzyjnych dań i tego też nie zabrakło na naszych warsztatach. Kamil uczył nas jak komponować piękne talerze.
W przytulnym studiu Baccaro na kilka dobrych godzin oddaliśmy się wspólnemu gotowaniu...poniżej przepis na pyszny i zdrowy pasztet z czerwonej soczewicy
czerwona soczewica - 250 g
ziele angielskie - 4 szt.
liść laurowy - 2 szt.
sól, pieprz
cebula - 120 g
czosnek - 3 ząbki
marchew - 150 g
pietruszka korzeń - 60 g
seler korzeń - 60 g
jaja - 3 szt
suszone pomidory - 160 g
koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
Etap I
Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą. gotuj do całkowitej miękkości z dodatkiem roztartego ziela angielskiego, liścia laurowego i szczypty soli.
Etap II
Cebulę pokrój w kostkę, warzywa zetrzyj na grubych oczkach.
Na maśle z jedną łyżką oleju podsmaż cebulę oraz drobno pokrojony czosnek, następnie dodaj tarte warzywa podsmażaj chwilę dodaj koncentrat pomidorowy zasmażaj przez 5 minut.
Etap III
Ugotowaną, odcedzoną soczewicę połącz z warzywami, całość duś jeszcze przez kilka minut.
Etap IV
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pozostaw do przesuszenia, następnie dodaj jaja, suszone pomidory pokrojone w paseczki suszone, wymieszaj.
Etap V
Masę przełóż do foremki wyłożonej pergaminem i piecz w temperaturze 170 stopni przez 30-40 minut.