Szybki prosty niesamowicie aromatyczny makaron.
Będziesz potrzebować
- masło - 1 łyżka
- cebula - 1 średnia
- czosnek - 2 ząbki
- Gorgonzola - 125 g
- serek mascarpone - 250 g
- śmietana 18% - 100 ml
- orzechy (ja używam nerkowca lub pistacje) - wg uznania
- gruszka - 2 średnie
- świeża bazylia
- sól, pieprz
Propozycja podania z pokrojonymi w słupki pistacjami i świeżą bazylią |
W rondlu rozpuść łyżkę masła, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę chwilę podsmażaj, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Gorgonzolę pokrój w kawałki i dodaj do podsmażonych składników, mieszaj chwile dodaj serek mascarpone. Następnie dodaj zahartowaną śmietanę (do garnuszka dodaj śmietanę oraz kilka łyżek gorącego rozpuszczonego sera). Mieszaj aż do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Do sosu dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę. Dopraw pieprzem i solą.
Smacznego !