Ariana | Blogger | X X X X

wtorek, 9 marca 2021

Schab wolno pieczony w sosie własnym

Schab rozpływa się w ustach, jest krucha i jednocześnie soczysty. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad ale również na większą imprezę. Świetnie smakuje również na zimno.



Będziesz potrzebować
  • schab w plastrach – 600 g
  • cebula – 1 średnia
  • czosnek – 2 ząbki
  • białe wytrawne wino – 200 ml
  • ciemny sos sojowy – 4 łyżki
  • woda – 350 ml
  • suszone pomidory w oliwie/oleju -ok 10 kawałków
  • sól oraz pieprz
  • liść laurowy – 2 mniejsze listki
  • ziele angielskie – 2 ziarna
  • suszone oregano – 1 łyżeczka
  • oliwa/ olej do smażenia
  • masło – 1łyżka
  • mąka pszenna – 2 łyżki

Etap I

Schab

Rozbij cienko plastry schabu (0.5 cm). Cebulę pokrój w piórka.

Na patelni rozgrzej oliwę (2 łyżki) oraz olej (2 łyżki). Cienko rozbite plastry wyłóż na bardzo rozgrzaną patelnię. Smaż schab aż do zbrązowienia z obu stron (ok. 1 minuta/strona). Przełóż schab do naczynia żaroodpornego. 
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (grzałka góra dół).


Etap II

Sos

Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę następnie dodaj czosnek, podsmaż. Dodaj suszone pomidory oraz 4 łyżeczki oleju z pomidorów, następnie dodaj wino – poczekaj jak odparuje, dodaj wodę, sos sojowy sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy.

Powstałym sosem zalej schab.

Etap III
Pieczenie

Do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) wstaw naczynie żaroodporne ze schabem. 
Piecz 15 minut, następnie przykryj schab pokrywką/naczyniem żaroodpornym lub szczelnie folią aluminiową, zmniejsz temperature do 180 stopni, piecz pod przykryciem przez 90 minut. 
Pod koniec pieczenia dodaj suszone oregano.

Chcesz zagęścić sos?
Z powstałego sosu odlej kilka łyżek do garnuszka, dodaj 2 łyżki mąki dokładnie wymieszaj i wlej do sosu. Piecz przez 15 minut.




Jestem w trakcie przenoszenia swojego bloga, zapraszam wejdź do mnie i poznajmy się na nowo www.wylizany-rondel.pl