Jest to śniadanie z serii: „czyścimy lodówkę”, możesz użyć czerstwego chleba albo chałki, przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30 minut.
Będziesz potrzebować:
duża porcja dla dwóch osób
- 6 kromek chleba albo chałki (ja użyłam tostowego, może być czerstwy)
- pół szklanki mleka
- 1 pomidor
- pół małej cebulki
- łyżeczka masła
- 4 plasterki ulubionego sera (ja zazwyczaj używam cheddar albo mozzarelli)
- 2 liście sałaty rzymskiej
- 2 jajka
- kilka plasterków boczku
- sól oraz pieprz
sos aioli
chleb maczany w mleku, obsmażamy na maśle. Pomidory i cebulę kroimy w kostkę podsmażamy.
W małym kubeczku robimy sos aioli albo inny ulubiony sos np. Cezar, jeżeli nie macie zbyt dużo czasu to 3łyżeczki majonezu zmieszaj z 1 łyżeczką ulubionej musztardy.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy minimalną ilością masła.
Układamy
pierwszą kromkę obsmażonego pieczywa, smarujemy małąilością sosu,
na kromkę kładziemy kilka łyżeczek obsmażonych pomidorów z cebulką,
plasterek sera (najlepiej cheddar albo mozzarellę) i kolejną kromkę
chleba - całość powtarzam do momentu aż skończą się składniki 😅
Całość zapiekamy w piekarniku 200, aż do rozpuszczenia się sera (długość pieczenia jest zależna od tego jaki ser został użyty).
W międzyczasie smażymy jajko sadzone oraz boczek na chrupko.
Upieczoną
kanapkę układamy na sałacie najlepiej rzymskiej (jest super chrupiąca)
na piętrową kanapkę leci jajko sadzone oraz chips/ puder (pokruszony)
z boczku.
smacznego!