sobota, 7 stycznia 2017

"Humus" paprykowy bez tahini



  Witajcie w Nowym 2017 roku :)  na liście najczęstszych postanowień noworocznych króluję schudnę//zacznę ćwiczyć// zacznę zdrowo się odżywiać :D  dlatego też stwierdziłam, że nie będę dzisiejszym wpisem kusić słodkościami lub innymi kalorycznymi przepisami tylko postawię na najczęstsze noworoczne postanowienia.
Wzięłam też pod uwagę nadciągające potężne zawieje śnieżne oraz mróz do - 20 stopni brrrrr postanowiłam przygotować dla domowników Gar rozgrzewającej hariry (przepis tutaj) a że jak zawsze sypnęło mi się trochę więcej ciecierzycy postanowiłam z niej zrobić humus i pomóc sobie wytrwać w postanowieniach noworocznych czyli
1. Schudnę (Humus jest bogaty w błonnik pokarmowy, a co za tym idzie daje szybie uczucie sytości, dodatkowo reguluje rytm wypróżnień i co najważniejsze pozwala skutecznie schudnąć)
2. Zacznę ćwiczyć
3.Będę się  zdrowo odżywiać
Humus idealnie się wpasuje...
"Ciecierzyca zmniejsza stężenie frakcji tzw. „złego” cholesterolu, który jest przyczyną miażdżycy, a tym samym licznych chorób serca, m.in Ciecierzyca zmniejsza stężenie frakcji tzw. „złego” cholesterolu, który jest przyczyną miażdżycy, a tym samym licznych chorób serca, m.in. choroby wieńcowej czy zawału serca. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez naukowców z Harvard School of Public Health na grupie 40 tysięcy mężczyzn wynika, iż codzienna wysoka dawka błonnika zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową serca aż o 40 proc. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez naukowców z Harvard School of Public Health na grupie 40 tysięcy mężczyzn wynika, iż codzienna wysoka dawka błonnika zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową serca aż o 40 proc."
żródło http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.html
Oryginalny Humus robiony jest z dodatkiem pasty Tahini czyli pasty sezamowej można ją kupić lub zrobić samemu (przepis tutaj) mi jej dziś zabrakło dlatego też mój "Humus" jest bez niej.

Ciecierzyca z puszki czy sucha?
Znawcy "humusowi" twierdzą, że nie da się zrobić dobrego humusu z puszki. Oczywiście zawsze wszystko co świeże jest lepsze Ale jeżeli czytasz ten przepis to pewnie nie jadasz/robisz  humusu 3 razy dziennie więc pewnie nie poczujesz różnicy, a dodatkowo jeżeli  akurat nie masz dwunastu godzin na moczenie + dwóch godzin na gotowanie ciecierzycy, a masz ogromną ochotę na humus zrób z puszki też wyjdzie.

Ciecierzyca // cieciorka// groch włoski// 
to ta sama roślina o różnych nazwach.

Będziesz potrzebować
Ciecierzyca
czosnek
papryka świeża 2 duże
oliwa
sok z cytryny

przyprawy
soda oczyszczona do namoczenia
kumin
sól
pieprz
papryka (opcjonalnie)

sprzęt
garnek
blender
wysokie naczynie

I Etap - moczenie ciecierzycy min. 10h
Umyj ciecierzyce na durszlaku, wsyp do dużego garnka (ciecierzyca mniej więcej podwoi swoją objętość) zalej zimną wodą. Dodaj po łyżeczce sody oczyszczonej oraz kminku. Namaczaj min. 10h.

II Etap - gotowanie ciecierzycy
Zalej ciecierzycę świeżą wodą, dodaj ponownie po łyżeczce sody oraz kminku. NIE sól. Wstaw na mały palnik. Gotuj aż do uzyskania miękkich ziaren (Ciecierzyca powinna się gotować ok. 1,5h.)
W trakcie gotowania powstanie piana (jak na zdjęciu poniżej) to zanieczyszczenia, za pomocą łyżki usuń je.

III Etap - Pieczenie Papryki
Paprykę umyj, wyjmij gniazdo podziel na ćwiartki i wstaw na ok 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po tym czasie skórka powinna sama odchodzić z papryki.

Etap III - Osuszanie ciecierzycy
Ciecierzyce przelej przez sito ALE nie wylewaj wody, w której się gotowała. Odstaw Ciecierzyce do wystygnięcia.

Etap IV - Mocny Blender
Czosnek przeciśnij przez praskę. W wysokim naczyniu zblenduj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli pasta będzie za gęsta dodaj wody w której gotowałeś ciecierzyce.


Etap V - Delektuj się
zajadaj się, na chrupiącej bagietce z pomidorem, widelcemprosto z miseczki jak lubisz






Ta biała piana to zanieczyszczenia, które należy usunąć

1 komentarz:

  1. Ciecierzyca? Nie wiedziałam, że ma takie właściwości. Na pewno zrobię paprykowy hummus. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Wylizany Rondel , Blogger