środa, 11 stycznia 2017

Calzone z mięsem mielonym

     

  Calzone czyli pizza w kształcie pieroga. Robię ją zawsze wtedy gdy mam ochotę na jedno i drugie i nie mogę się zdecydować :) albo gdy w mojej lodówce są różności do szybkiego zjedzenia. Z farszem do calzone podobnie jest jak ze składnikami na pizzę, możesz dodać wszystko co lubisz. Ja w poniższym przepisie proponuję z mięsem mielonym. Genialny będzie również farsz z różnych serów albo z pieczarkami.

Będziesz potrzebować
Składniki na ciasto
(z przepisu wyjdą 3 pierogi wielkości dużego talerza)
mąką -500 g
drożdże 20 dkg
mleko - 250 ml
cukier -3 łyżeczki
oliwa z oliwek -2 łyżeczki
sól - szczypta

Farsz
cebula - 1 mała
czosnek - 3 ząbki
seler naciowy - 2 łodygi
boczek parzony - 100 g
mięso mielone - 400 g
ser mozzarella wg uznania

sól, pieprz, bazylia, oregano
jajko do posmarowania pierogów.

Etap I - Rozczyn drożdżowy
Podgrzej mleko. Do miseczki wsyp rozkruszone drożdże, zasyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem, Wymieszaj aż do rozpuszczenia drożdży następnie dodaj 3 łyżki mąki i ponownie wymieszaj tak aby nie było grudek. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut.

Etap II - Wyrabiamy ciasto
Na stolnicę lub do dużej miski wsyp przesianą mąkę, sól oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. W międzyczasie dodaj oliwę. Wyrób ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

Etap III - Wałkowanie
Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na grubość ok 0,5 cm.

Etap IV - Farsz
Cebulę, seler naciowy oraz boczek  pokrój w drobną kostkę. Na patelni podsmaż boczek następnie dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz seler. Dodaj mięso mielone.Przypraw solą, pieprzem, bazylią.  Podsmaż do całkowitego zbrązowienia mięsa. Dodaj pomidory z puszki. Pamiętaj by sos nie był zbyt płynny.
Odstaw do wystygnięcia.

Etap V - Pierożki
Na każdy placek połóż farsz oraz ser mozzarella w taki sposób aby powstał pieróg.
Pierożki rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem, posmaruj rozbełtanym jajkiem posyp oregano. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15-20 minut.


3 komentarze:

  1. Takie pierogi duże mogłabym jeść codziennie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. WYLIZANA.PATELNIA.XXX

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Wylizany Rondel , Blogger