Idealne do kawy czy jako przekąska do pracy. Ciasteczka są bardzo proste i szybkie (20 minut z pieczeniem) w produkcji :) pożywne i sycące idealne jako zdrowszy zamiennik batonów, Jest to podstawowy przepis, który możesz dowolnie modyfikować dodając np. żurawiny, rodzynek, migdałów, cynamonu. Jedno ciastko to ok 141 kcl poniżej przedstawiam Wam przykładowe zestawienie kaloryczne przygotowane w oparciu o moją ulubioną aplikację do liczenia kalorii MyFitnessPal. 141 kcl to stosunkowo mało w porównaniu do innych tego typu ciastek biorąc pod uwagę ilość czekolady i cukru. Oczywiście możesz w ogóle zrezygnować z cukru też będą pyszne i słodkie ( za sprawą czekolady i miodu) jednak stracą karmelowy smak.
Będziesz potrzebować
około 12 ciasteczek
płatki owsiane - 150 g
mleko - 50 ml
olej kokosowy// ewentualnie masło - 2 łyżki
soda oczyszczona lub proszku do pieczenia - pół łyżeczki
mąka pszenna - 100 g
miód - 2 łyżki/ 50 g
cukier brązowy - 50 g
biała czekolada - 50 g
blender, miska, piekarnik, blacha,
Jedno ciastko to około 141 kcl
Etap I
Zblednuj połowę płatków owsianych za pomocą blendera bądź młynka. Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki.
Etap II
W misce zmieszaj wszystkie składniki. Konsystencja powinna być dość gęsta i zwarta.
Etap III
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Blachę posmaruj tłuszczem. Z powstałej masy uformuj ciasteczka, nie układaj ich zbyt ciasno gdyż podczas pieczenia urosną. Piecz ok 15 minut. Wyjmując je z piekarnika powinny być miękkie stwardnieją podczas stygnięcia.
* jeżeli zależy Ci na pięknym estetycznym okrągłym kształcie, weź papier do pieczenia i za pomocą szklanki odrysuj koła, pomogą Ci w formowaniu idealnych okrągłych ciastek.