niedziela, 29 stycznia 2017

Solony Pan karmel krok po kroku

   

   Nie znam osoby, która by go nie lubiła, ulubieniec najmłodszych, słodki ciągnący się Pan Karmel. Wygląda a smakuje znacznie lepiej niż gotowe polewy do lodów czy gofrów, i co ważne znasz jego skład! Nie ma w nim żadnych ulepszaczy ani kochanego przez takie polewy/syropy zagęszczacza E407 czyli Karagenu, który co prawda jest dopuszczony do stosowania przez WHO aczkolwiek coraz więcej doniesień, że karagen może sprzyjać rozwojowi nowotworów.... 

Domowy solony karmel jest idealny do ciast, kremów, polewy, lodów, kawy, popcorny czy nawet na kanapki, może również posłużyć jako prezent dla bliskiej osoby, wystarczy ładny słoiczek.
Jak go zrobić? 
Dobry garnek albo patelnia z grubym dnem, drewniana łyżka, która zniesie wysoką temperaturę cukru i trochę cierpliwości gdyż cukier będzie się rozpuszczał około 10-15 minut i nawet nie próbuj spróbować czy aby na pewno się nie przypala!! ponieważ jego temperatura może mieć nawet ponad 100 stopni!! 


UWAGA! ten przepis należy stosować wg poniższych proporcji! nie można go podwajać, potrzebujesz więcej musisz zrobić go ponownie od początku (cukier w większej proporcji inaczej będzie się krystalizować)
Zajrzyjcie do Sally, to u niej znalazłam ten genialny przepis :)
Jeżeli będziesz trzymać się poniższych wskazówek to na 100% się uda!

Będziesz potrzebować 
Z poniższego przepisu wyjdzie ok 150 ml karmelu.
Cukier - 200 g
Masło - 90 g
Śmietana 30% - 120 ml
Sól - łyżeczka


Etap I - Przygotuj składniki
Odmierz starannie składniki i postaw je bezpośrednio miejsca pracy. Masło pokrój na mniejsze kawałki. śmietankę podgrzej w rondlu ale pilnuj byś jej nie zagotował.

Etap II -  Karmelizacja cukru
Do suchego rondla/patelni wsyp odmierzony cukier. Postaw go na jak najmniejszym ogniu. Teraz najtrudniejszy moment czyli oczekiwanie! Cukier będzie się rozpuszczał ok 10 a nawet 15 minut. Mieszaj od czasu do czasu cukier drewnianą łyżką. Cukier podczas topnienia będzie się zbrylał ale Tak ma być! z czasem się roztopi 

Etap III - Masło
Gdy widzisz że cukier już całkowicie się rozpuścił i nabrał karmelowego odcienia wrzuć całe masło
Uwaga !! zimne masło wrzucone w gorący roztopiony cukier może spowodować prysknanie, dlatego bądź bardzo uważny ( jeżeli się obawiasz, że Twoje masło będzie pryskać lepiej włożyć rękawicę kuchenną do tego etapu)

Etap IV - Śmietana
Gdy masło się całkowicie rozpuści dodaj śmietanę cały czas mieszając (ok 2 minut) na koniec wsyp sól i jeszcze chwilę pomieszaj. 
Gotowe, gdy karmel trochę ostygnie (teraz jego temperatura przekracza 100 stopni) możesz gotowy przestudzony solony karmel przelać do słoiczka. Karmel przechowuj w lodówce nawet do 2 tygodni.
W lodówce karmel oczywiście zgęstnieje, aby powrócił do swojej konsystencji wystarczy wstawić go na kilka minut do kąpieli wodnej.

Tak przygotowany karmel to już pyszność sama w sobie :) ale oczywiście możesz go dowolnie urozmaicać dodając swoich ulubionych dodatków, na przykład pokruszonych orzeszków ziemnych albo czekolady.












5 komentarzy:

  1. Temperatura topnienia cukru (sacharozy) to ponad 180 stopni C a nie " może mieć nawet ponad 100 stopni C! " a to jest różnica.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lorraine, oczywiście masz rację, dziękuję za cenną uwagę :)

      Usuń
  2. Opis bardzo przypomina mi mój własny. Chwilami aż ZA BARDZO http://www.karointhekitchen.com/ciasta-desery/solony-karmel-lekcja-dla-opornych/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karo In the Kitchen, jeżei skomponowałaś przepis sama to naprawdę gratuluję bo jest świetny :) ja jednak swój przepis wzięłam od Sally z http://sallysbakingaddiction.com/
      o czym oczywiście wspomniałam w powyższym przepisie zacytuje "UWAGA! ten przepis należy stosować wg poniższych proporcji! nie można go podwajać, potrzebujesz więcej musisz zrobić go ponownie od początku (cukier w większej proporcji inaczej będzie się krystalizować)
      Zajrzyjcie do Sally, to u niej znalazłam ten genialny przepis :)
      Jeżeli będziesz trzymać się poniższych wskazówek to na 100% się uda!"

      link do Sally http://sallysbakingaddiction.com/homemade-salted-caramel-recipe/

      Sally ma dokładnie takie same proporcję jak i w Twoim przepisie oraz też pisze o drewnianej łyżce i odpowiednim garnku, dlatego może chwilami wydaje Ci się ZA BARDZO podobny, kilka wskazówek dodałam od siebie :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Właśnie zrobiłam i wyszedł.... Boooooski!
    Wszystko według przepisu.
    Dziękuję i pozdrawiam ❤️

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Wylizany Rondel , Blogger