Ariana | Blogger | X X X X
  • niedziela, 24 maja 2020

    Makaron ze szparagami - lekki i szybki przepis



    Są tu jacyś fani najszybszego przepisu na makaron - cacio e pepe ? Moja wariacja tego przepisu, ze szparagi w roli głównej :)
    Szybki i lekki przepis na lunch, potrzebujesz tylko szczęściu składników. Utworzenie tego dania, zajmuje mniej niż 20 minut. 

    Składniki na 2 osoby
    1. Pęczek  zielonych szparagów (więcej =lepiej)
    2. Makaron (najlepiej spaghetti) - 80 g na osobę
    3. Masło - 4 łyżki
    4. pieprz w ziarnach - 100 g
    5. Granda Padano - 50 g
    listki bazylii do dekoracji.

    Etap I - Szparagi
    Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, szparagi kroimy na ok. 1 cm kawałki, główki szparagów odkładamy na bok. Do gotującej, osolonej wody wrzucamy szparagi pokrojone w kawałki, gotujemy 3 minuty, minutę przed końcem gotowania dorzucamy główki szparagów.

    Na patelni roztapiamy łyżkę masła, wrzucamy ugotowane szparagi, chwilę podsmażamy.Zdejmujemy z patelni


    Etap II - makaron
    Makaron wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Makaron gotujemy al dente (bardzo ważne!). Zostawiamy pół szklanki wody z gotowania makaronu.

    Etap III - masło i pieprz
    W moździerzu rozcieramy ziarna pieprzu. Na patelni roztapiamy 3 łyżki masła, na roztopione masło dodajemy pieprz, następnie wlewamy pół szklanki wody z makaronu. Ugotowany makaron dodajemy na patelnie, posypujemy Grana Padano i Pecorino dokładnie mieszamy (na małym ogniu).

    Etap IV - Szparagi + makaron
    Obsmażone szparagi dodajemy na patelnie z makaronem, mieszamy. Zdejmujemy z patelni posypujemy listkami bazylii. 

    Smacznego !