środa, 23 listopada 2016

Chleb Babci Basi Pyszny Prosty Szybki


Pyszny, prosty przepis na domowy chleb mojej kochanej Babci. Chleb robi się naprawdę szybko wystarczy zmieszać wszystkie składniki zagnieść ciasto i na godzinę do piekarnik gotowe.
Chlebek niesamowicie długo jest świeży, wystarczy zawinąć w bawełnianą  ściereczkę.
W tym przepisie dodałam tylko słonecznik, ale polecam z wszelkimi bakaliami, suszonymi pomidorami, żurawiną lub ulubionymi ziołami. 
Jest to najprostszy i najszybszy przepis na chleb, gdyż nie robimy najpierw rozczynu drożdżowego tyko i wyłącznie łączymy wszystkie składniki nie czekając, nie odstawiając aż ciasto wyrośnie. Jeśli posiadasz robot kuchenny z hakiem do zagniatania ciasta bądź silne męskie dłonie nawet nie zauważysz kiedy chlebek będzie gotowy :)
Z poniższego przepisu wychodzi jeden chlebek z keksówki oraz jeden kwadratowy ok 20cm x 20cm.

Będziesz potrzebować
Mąka pszenna - 1kg
mąką żytnia - 1 szklanka
płatki owsiane - 1 szklanka
słonecznik - 1 szklanka
cukier - 3 łyżeczki
sól - 3 łyżeczki
letnie mleko - 2 szklanki
lenia woda - 2 szklanki
drożdże - 10 dkg

I Etap - Łączymy składniki
Na stolnicy bądź w misie robota łączymy wszystkie składniki, zagniatając ciasto. (ręcznie ok 10 minut, w robocie z hakiem ok 6 minut) Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i miękkie, ale wciąż powinno dość mocno lepić się do dłoni. Nie dodawaj więcej mąki, takie lekko lepiące ma być!

Etap II - Pieczenie
Do wysmarowanej masłem keksówki wkładamy zagniecioną masę chlebową miej więcej do połowy.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 60 minut.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Wylizany Rondel , Blogger