środa, 16 listopada 2016

Cesarecce z serkiem mascarpone i kaparami

       

         Większość osób mascarpone kojarzy z Tiramisu bądź innymi słodkimi deserami, w tym przepisie chcę Wam przedstawić Mascarpone w wersji wytrawnej. Słodki kremowy Serek Mascarpone w połączeniu z czosnkiem i kwaskowatymi kaparami to moja dzisiejsza propozycja na obiad. Ważnym elementem tego dania jest makaron, najlepszy będzie taki, który dokładnie oblepi się sosem. Ja do takich "sosowatych" potraw używam makaronu typu Cesarecce jest to makaron który tworzy swoim kształtem rynienkę dla sosu dzięki czemu smak potrawy łączy się z makaronem.
* W wersji Vege też będzie świetnie smakować.


Będziesz potrzebować
Czas przygotowania ok 25 minut
4 porcję 
makaron - 80 g/os
serek mascarpone - 400 g
śmietana 18 % - 3 łyżki
kapary - wg uznania
papryczki chili - wg uznania
suszone pomidory - wg uznania
czosnek - 3 ząbki
cebula - 1 mała
natka pietruszki/ świeża bazylia
pierś z kurczaka - 500 g
oliwa z oliwek
masło - łyżka

patelnia
rondel

Etap I - Makaron
Makaron ugotuj all dente wg receptury z opakowania.

Etap II - Kurczak
Kurczaka pokrój na małe kawałki przypraw solą, pieprzem i obsmaż.

Etap III- Sos
W rondlu na maśle podsmaż cebulę posiekaną w kostkę oraz czosnek. Dodaj serek mascarpone oraz śmietanę, wszystko chwilę gotuj, przypraw ziołami prowansalskimi. Następnie sos przelej na patelnię z kurczakiem. Dodaj papryczki chilli, pokrojone drobno suszone pomidory oraz kapary ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

Etap IV - Podajemy
opcja 1 - makaron dodaj na patelnie do sosu z kurczakiem przemieszaj, posyp pietruszką albo bazylią.
opcja 2 - bardziej elegancka makaron ułóż na talerzu i polej sosem,  pietruszką albo bazylią.

Podaj od razu po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Wylizany Rondel , Blogger