Ariana | Blogger | X X X X
  • niedziela, 2 kwietnia 2017

    Orzeźwiająca Tarta Cytrynowa


    Przestawiliśmy zegarki, zaliczyliśmy pierwszy +20 stopni w weekend a Więc wiosna pełną parą!
    Moja propozycja na powitanie wiosny to bardzo cytrusowa orzeźwiająca lekka tarta. Idealnie sprawdzi się również na #Wielkanoc jako alternatywa dla przesłodzonych mazurków.

    Będziesz potrzebować
    ok 10 porcji
    blacha do tarty 31 cm
    • spód
    mąka pszenna - 220 g
    masło - 120 g
    cukier puder - 50 g
    żółtka - 1 szt
    lodowata woda - opcjonalnie 1/2 łyżki
    • krem
    śmietanka 36% - 200 g
    mleko - 100 ml
    cukier - 30 g
    żółtka jaj-  4 szt
    mąka ziemniaczana - 30 g
    sok z 2 cytryn ok.200 ml
    sok z 1 pomarańczy
    skórka z cytryny
    listki mięty do dekoracji


    Etap I - Kruche ciasto
    Mąkę przesiej przez sito do miski lub na stolnice, dodaj pokrojone w kawałki zimne masło, cukier oraz żółtko. Zagnieć ciasto przy użyciu robota (hak) lub ręcznie, jeżeli ciasto się nie klei dodaj łyżkę bardzo zimnej wody. Zawiń w folie spożywczą wstaw do lodówki na 30 minut.

    Etap II - Wstępne pieczenie - spód ciasta
    Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Stolnice obsyp mąką rozwałkuj ciasto do rozmiarów nieco większych niż blacha. Przełóż ciasto delikatnie na blachę najlepiej za pomocą wałka ( Oprósz ciasto mąką, delikatnie nawiń na wałek i rozwiń nad formą. Dociśnij ciasto do ścianek formy i odetnij fragmenty zwisające poza brzegi.) Na ciasto rozłóż papier do pieczenia i wysyp fasolą/ryżem lub specjalnymi kamieniami aby ciasto nie urosło. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 15 minut, następnie zdejmij papier i obciążenie i piecz jeszcze 5 minut. Wyjmij ciasto do wystygnięcia. 

    Etap II - Cytryny
    Za pomocą wyciskarki do cytrusów lub ręcznie wyciśnij sok z 2 cytryn oraz 1 pomarańczy. Zetrzyj skórkę z cytryn.

    Etap III - Krem
    Do rondla przelej śmietankę, mleko oraz cukier, zagotuj. W drugim rondlu wymieszaj mąkę ziemniaczaną z żółtkami, dodaj zagotowane mleko ze śmietanką, następnie dodaj wcześniej wyciśnięty sok z cytrusów oraz startą skórkę. Zagotuj aż do zgęstnienia, cały czas mieszaj!

    Etap IV -  Pieczenie
    Powstały krem delikatnie rozlej na ostudzony spód. Wstaw do piekarnika (180 stopni) piecz 15 minut.

    Etap V - Delektuj się
    Ciasto podawaj schłodzone oprószone cukrem pudrem i listkami mięty. Najlepiej smakuje w towarzystwie mojito :)