Uwielbiam potrawy zapiekane zawijane gdzie różne smaki się przeplatają i 'wymieniają się' swoim aromatem. Jednym z takich dań na szybko są zawijane podsmażone warzywa w makaronie lasagne obficie posmarowanym serkiem kanapkowym. To danie świetnie się sprawdzi jako przystawka na imprezie (na zimno również dobrze smakuje).
Zachęcam was do udziału w konkursach durszlak.pl są bardzo inspirujące, gdyby nie konkurs #apetina "codziennie baw się smakiem" nie pomyślałabym wcześniej o tym aby smarować plaster makaronu serkiem kanapkowym [?]a tu takie zaskoczenie wyszło szybko i pysznie a dodatkowo bardzo aromatycznie. Zatem do dzieła!
Tak naprawdę do farszu możesz dodać wszelkie warzywka jakie akurat posiadasz w domu w dowolnej proporcji.
Będziesz potrzebować
10 zawijańców
Makaron lasagne - 10 platów
Serek Arla Apetina grillowana papryka i oliwki
Serek Arla Apetina z suszonymi pomidorami
farsz warzywny
cukinia - 1 mała
papryka - 1 mała
pieczarki - 5 szt(większe)
cebula - 1 mała
czosnek - 2 ząbki
świeże zioła rozmaryn/bazylia
jarmuż - garść świeżych liści
oliwa
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
sól/pieprz/bazylia/papryka suszona - wg uznania
Sos
Śmietana 18% - 5 łyżek
Serek kremowy Arla Apetina Grilowana papryka i oliwki lub pomidor i bazylia - 5 łyżek
Mozarella - wg uznania
Pomidorki koktajlowe - dekoracja wg uznania
*opcjonalnie możesz zawijanca zawinąć w plaster szynki parmeńskiej lub plaster boczku.
Etap I - Farsz
wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Podsmaż w kolejności cebula, czosnek, gdy się przyrumieni dodaj paprykę, cukinię,pieczarki oraz liście jarmużu. Chwilę podsmaż, dodaj łyżeczkę koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku.
Etap II - Makaron
Płaty makaronu ugotuj aldente (tak aby swobodnie można było zwinąć je w rulon) uważaj aby płaty się nie posklejały (albo gotuj w dużym garnku z dodatkiem oliwy, albo kazdy płat osobno).
Etap III - Zawijamy
Każdy płat makaronu posmaruj obficie serkiem apetina grilowana papryka i oliwki następnie nałóż farsz i zawiń.
*Etap IV - możesz dodatkowo zawijańca zawinąć w szynkę parmeńską lub plaster boczku.
Etap V - Kremowy Sos
za pomocą bendera lub trzepaczki bardzo dokładnie zmieszaj serek apetina ze śmietaną. Następnie polej nimi zawijańce i posyp kawałkami mozarelli.
Etap VI - Pieczenie
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni, Zapiekaj 15 minut.