wtorek, 13 grudnia 2016

Chleb zmieniający życie - bez mąki



 
        Znany jako "life-changing bread" zasłynął dzięki Sarah Britton z bloga  my new roots. Jeżeli jeszcze go nie próbowałeś spróbuj koniecznie, może od razu nie odmieni Twojego życia, ale na pewno zaszczepi nawyk do zdrowej żywności. Chleb nie zawiera grama mąki składa się z samych ziaren. Jest niesamowicie zdrowy, dobry dla naszych jelit i bardzo pożywny. Polecam go szczególnie tym, którzy preferują domowy chleb a nie przepadają za zabawą z mąką i związanym z nią bałaganem. Chleb zmieniający Twoje życie jest banalny w przygotowaniu wystarczy wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać. Nie zawiera drożdży zatem nie ma co "upaść" I jak to mówi moja mama "co włożysz to dostaniesz" dlatego składniki są szalenie istotne! Za pierwszym razem gdy robiłam ten chleb nie dodałam istotnego składnika mając nadzieję, że chleb się uda, jednak się nie udało...i chleb się rozsypywał, kruszył i nie nadawał do pokrojenia. Zatem pamiętajcie że składniki, są bardzo istotne a najważniejszym i chyba najtrudniej dostępnym jest babka płasznika to ten składnik sprawi, że chleb będzie się dobrze kroił i to on scala ziarna. Jest to chyba najdroższy chleb jaki jest dostępny w piekarniach średnio za 100g zapłacimy ok 10 zł, wykonany w domu wyjdzie dużo taniej i będziesz mieć pewność co jesz.
Będziesz potrzebować
Płatki Owsiane - 1 i 1/2 szklanki
Siemię lniane - 3/4 szklanki
Nasiona słonecznika -1 szklanka 
Nasiona Chia - 2 łyżki
Babka płasznika - 4 łyżki
Orzechy lub migdały -/ 65g 
Sól morska - 1 łyżeczka
Syrop klonowy - 1 łyżka
Olej kokosowy - 3 łyżki
Woda -350 ml
Keksówka
blender do zblendowania płatków owsianych

Etap I - suche składniki
Połowę płatków owsianych zblenduj na drobno. Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki.

Etap II - mokre składniki
Olej kokosowy podgrzej aż do rozpuszczenia dodaj wodę oraz syrop klonowy.

Etap III - Łączenie składników
Połącz wszystkie suche i mokre składniki, przełóż do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Odstaw na min. 1h.

Etap IV - Pieczenie
Piecz w temperaturze 180ºC przez 20 minut, następnie chleb wyjmij z keksówki i piecz na blaszce  30 - 40 minut.

Wskazówki
Gotowy bochenek postukany od spodu powinien dać głuchy odgłos.
Zanim zaczniesz kroić bochenek musisz całkowicie  go wystudzić.





  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Wylizany Rondel , Blogger