Sekret tego dania tkwi w długim duszeniu oraz odpowiednim doborze mięsa.
4 solidne porcję
Farsz
- Mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 g
- Boczek - 100 g
- Czosnek - 4 ząbki
- Cebula - 1 duża
- Seler naciowy - 2 łodygi
- Marchewka - 1 średnia
- Pomidory w puszce
- Oliwa - 2/3 łyżki
- Czerwone wino - 120 ml
- Mleko - 150 ml
- bulion warzywny - 300 ml
Sos
Beszamelowy
- Masło -25 g
- Mąka - 40 g
- Mleko - 500 ml
- Gałka muszkatołowa - do smaku
- Sól i pieprz - do smaku
Ser gouda - wg uznania
Ser mozarella - wg uznania
Etap I –
Warzywa
Na oliwię
podsmaż w kolejności cebulę pokrojoną w kostkę, następnie czosnek przeciśnięty
przez praskę. Seler naciowy drobno pokrojony oraz marchewkę startą na grubych
oczkach.
Etap II – Mięso
Na łyżce
oliwy podsmaż boczek następnie dodaj mięso i smaż aż do maksymalnego wytopieni
tłuszczu czyli naprawdę porządnie obsmaż mięso zajmię Ci to więcej czasu ale
uwierz efekt jest tego wart.
Etap III- Gotowanie
Gdy mięso już
porządnie zbrązowieje dodajemy wcześniej przesmażone warzywa. Następnie dodajemy
pomidory oraz wino. Smażymy do czasu gdy wino wyparuje. Dodajemy bulion
warzywny oraz mleko. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez minimum godzinę co
jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzm ewg uznania.
Etap IV – Sos
beszamelowy
W rondlu
rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę mieszamy do połączenia składników. Powoli
wlewamy mleko cały czas mieszając gotując na małym ogniu aż sos zgęstnieje .
Zdejmujemy z ognia i wbijamy do sosu surowe jajko całkowicie je rozmierzając w
ciepłym sosie.
Etap V - Składanie dania
Naczynie
żaroodporne natłuszczamy. Układamy makaron następnie warstwa farszu, cienka
warstwa sosu beszamelowego oraz żółty ser i znowu makaron farsz i ser i tak aż
do wysokości naczynia żaroodpornego. Całość polewamy sosem beszamelowym oraz
układamy kawałki mozzarelli. Lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180
stopni i pieczemy przez 25 minut.
* Najlepiej
będzie, jeżeli podsmażysz mięso na patelni grillowej.
Przetestowałam już wiele firm produkujących makaron i uważam że każdy płat na lasagne trzeba wcześniej podgotować na 2-3 minuty.