Każdy ma taki dzień, że albo zapomni zrobić zakupów... albo dopiero co wrócił z krótkiej podroży i lodówka świeci pustką albo ma bardzo mało czasu i jednocześnie ochotę na coś zdrowego i zielonego. Pewnie większość z nas ma w swoich domowych zapasach słoiczek z kaszą, ryżem oraz zapas mrożonek w zamrażalniku, jeśli nie to koniecznie przy najbliższych zakupach uzbrójcie się w te składniki na ich podstawie można ugotować wiele szybkich i ZDROWYCH dań.
Jeżeli jesteś fanem risotto, to to danie również Ci posmakuje :)
Dzisiaj moja propozycja na bardzo SZYBKI i zdrowy obiad na powitanie wiosny.
* równie dobrze będzie smakować na zimno jako lunch do pracy albo jako forma sałatki na spotkaniu rodzinnym.
2 porcję
kasza pęczak - 120 g
fasolka szparagowa mrożona HORTEX - 150 g
brokuły - 1 mniejsza główka albo 1 opakowanie mrożone HORTEX
cebula - 1 mała
czosnek - 2 ząbki
masło - łyzka
świeże zioła bazylia oraz rozmaryn - wg uznania
natka pietruszki
bulion warzywny/ woda - ok 500 ml
wino białe wytrawne - 100 ml
pomidorki koktajlowe
Etap I - Kasza
Na patelni rozgrzej masło, wsyp kaszę chwilę podsmaż. Dodaj cebulę pokrojoną w małą kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmaż ( nie dłużej niż minutę, aby masło się nie przypaliło) dodaj wino, poczekaj jak odparuję następnie dodaj łyżkę wazową bulionu lub wody. Gotuj od czasu do czasu mieszając. Gdy płyn odparuję dodaj kolejną łyżkę wody/bulionu i tak dopóki kasza nie będzie całkowicie miękka (ok. 15 minut w zależności od kaszy)
Etap II - fasolka + brokuły
Ugotuj fasolę zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz blanszuj brokuły ( max 4 minuty).
Etap III - Mieszanie
Gdy kasza będzie już całkowicie miękka dodaj na patelnię ugotowane warzywa, dopraw solą i pieprzem wg uznania. Podawaj ze świeżą bazylią lub/i natką pietruszki oraz pomidorkami koktajlowymi.
Przepis inspirowany konkursem #durszlak "Mój dzień z Hortex" po więcej informacji kliknij w zdjęcie :)